Pigwa – nasza polska cytryna

Kiedy na dworze zimno, a na dworze plucha warto usiąść z herbatką w dłoni. 21listopada 2019 r. uczniowie, nauczyciele oraz pracownicy szkoły mieli okazję uczestniczyć w akcji zorganizowanej przez zespół uczennic Szkoły Promującej Zdrowie pod hasłem ,,Herbatka z pigwą”.

Pigwa to owoc zapomniany, mylony często z pigwowcem. Ma on wiele zdrowotnych właściwości, dlatego w okresie jesienno-zimowych zachorowań powinien stać się obowiązkowym składnikiem diety, zawiera bowiem dużo witaminy C a także pierwiastki mineralne, które skutecznie wzmacniają odporność organizmu i wspomagają układ odpornościowy w walce z grypą i przeziębieniem.

Uczniowie mieli okazję powąchać i posmakować pigwy w przetworzonej formie-konfiturze.

Celem akcji było promowanie zdrowych nawyków żywieniowych oraz zwiększenie świadomości o produktach dostępnych na rynku.

Mamy nadzieję, że teraz wszyscy częściej będziemy sięgać po niedocenianą a bardzo smaczną i zdrową polską cytrynę-pigwę.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Aktualności. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.